Oksitocin

Obožavam pričati o oksitocinu… Možda zato što je sve čime se bavim direktno povezano s tim hormonom. Često sam razmišljala da se moja Inana mogla zvati Oksitonana ili tako nešto…

Naime, oksitocin je moždani hormon koji nastaje u hipotalamusu, a žlijezda hipofiza luči ga u raznim intimnim situacijama. Nazivaju ga i „hormon ljubavi“ jer se izlučuje prilikom maženja, vođenja ljubavi, masaže, druženja s kućnim ljubimcima, slušanja glazbe koju volite, uostalom, bilo kakvih ugodnih iskustava. Da bi se izlučivao potrebni su mu intima, osjećaj sigurnosti i opuštenosti. Zato ga ponekad nazivaju i „sramežljivi hormon“.

Ključan je hormon pri porodu jer potiče kontrakcije maternice, a nakon poroda pospješuje vraćanje maternice u prvobitnu veličinu i položaj. Svi su čuli za drip – sintetski oksitocin koji se na porodu daje za ubrzanje trudova. Oksitocin se ne može izlučivati u isto vrijeme kada i adrenalin pa je za žene koje kreću u porod jako važno da se osjećaju opušteno, voljeno i sigurno te izbjegavaju okolinu koja ih uznemiruje.

Adrenalin je kočničar poroda jer se priroda pobrinula da u opasnim situacijama (npr. dolazi grabežljivac ili oluja) porod stane i lučenje oksitocina se odgodi kako bi se žena stigla smjestiti na sigurno te opet krene kada se žena osjeti sigurno i opušteno.

Nakon poroda, oksitocin je jako važan za otpuštanje mlijeka pa tako majka dobije svoju dozu oksitocina samo 12 ili 13 sekundi nakon što dodirne dijete ili čuje njegov plač. Miris, dodir i pogled majke i novorođenčeta izaziva lučenje oksitocina i kod majke i kod bebe. Neposredno nakon poroda i u ranom majčinstvu upravo oksitocin kojeg je tada najviše utječe na pojačan angažman majke oko djeteta. Majka dijete gleda, pjevuši mu, presvlači ga i hrani te pruža zaštitu što utječe na stvaranje snažnog osjećaja bliskosti i povezivanja koji je izuzetno važan za zdrav emocionalni razvoj djeteta.

Koncentracija oksitocina mijenja se tijekom mjesečnog ciklusa žene. Nakon menstruacije raste da bi dosegla vrhunac za vrijeme ovulacije jer se priroda tako pobrinula da baš u to vrijeme budemo raspoložene za seks kako bismo produžile vrstu.

Naravno, njegova koncentracija raste tijekom spolnog odnosa, a zanimljivo je da kod muškarca koncentracija oksitocina može porasti tijekom vizualne stimulacije dok je kod žena potrebna tjelesna stimulacija.

Oksitocin je važan za pamćenje i prepoznavanje lica pa ćete lakše upamtiti nekoga ako vam mozak proizvede oksitocin u trenutku kada ga upoznate. S druge strane, zanimljivo je da djeluje na privremeno zaboravljanje riječi pa tako možemo objasniti teškoće s izražavanjem u stanju velike zaljubljenosti ili nakon poroda.

Jedan vrlo zanimljiv eksperiment sa štakorima daje naslutiti da je oksitocin zarazan. Naime, u eksperimentu su sudjelovale dvije skupine štakora. U prvoj skupini su redovito masirali štakora vođu te skupine te su kod njega mjerili veće razine oksitocina. Kao posljedica toga, cijela skupina štakora je nakon nekog vremena počela pokazivati više suradnje među štakorima te manje agresivnog ponašanja i sukoba u usporedbi sa skupinom u kojoj vođa nije bio masiran. Vjeruje se da u nosu imamo organ kroz koji oksitocin iz okoline ulazi u naše tijelo.

Istraživanja također potvrđuju da oksitocin smanjuje stres, a uspješno se počeo primjenjivati i kod liječenja depresije i autizma.

Kao što vidimo, oksitocin je ključan za sve bliske intimne odnose, ljubavne, prijateljske, odnos majke i djeteta ili čovjeka i njegovog kućnog ljubimca. Važan je za povezivanje i osjećaj bliskosti i odanosti koja se stvara u vezama. Smanjuje stres, potiče na suradnju, donosi ljubav i ugodu…

I što je najbolje od svega, besplatan je!

Osobno ga često osjećam u svom poslu i upravo zato svoj posao toliko i volim. Osjećam ga dok klijentica i ja tijekom masaže polako tonemo sve dublje i dublje u stanje povezujuće opuštenosti, a naročito ako je u pitanju trudnica ili mlada majka. Osjećam ga za vrijeme tečaja masaže za bebe u sobi punoj beba koje su u komunikaciji s roditeljima, smješkaju im se i guguću od užitka. Osjećam ga u postpartum posjetu dok zabrinutoj majci stavljam novorođenče na prsa i nakon par trenutaka uspješnog dojenja zabrinutost nestaje, a oboje opušteni, ljubavni, omamljeni ulaze u oksitocinski oblak u kojem im se uskoro i sama pridružujem.

Scroll to Top