Mora li masaža boljeti da bi bila učinkovita?

Tretman abdomena

Kratko i jasno: NE

Ne treba nam nužno gruba i bolna masaža nakon koje ostaju masnice da bi došlo do poboljšanja. Pametno kombinirane nježne tehnike koje primjenjujemo na problematično područje sa više strana i na različite načine mogu biti itekako učinkovite.

Naravno, postoji „dobra bol“ – bol koja je u neku ruku ugodna jer osjećamo da nam čini dobro i da je iscjeljujuća, ali ne prelazi u bol od koje se grčimo. Dobra bol je trenutna, prolazna i pojavljuje se kada radimo na dijelovima tijela koji su stisnuti, kruti i bez protoka energije, a to su upravo mjesta na kojima želimo raditi kako bismo postigli ravnotežu u cijelom tijelu.

Ipak, ako pretjeramo i pređemo granicu ugodne boli učinak će biti kontradiktoran, tijelo će se stisnuti u želji da se zaštiti od napada koji mu nanosi bol i neće moći primiti iscjeljujući učinak masaže.

Da bi tretman bio uspješan i da bi došlo do iscjeljenja, moramo se osjećati ugodno i sigurno. Ako nam je previše bolno i nemamo se priliku tijekom tretmana opustiti, prilika za iscjeljenje nam može skliznuti niz prste. S druge strane, ako se „dobra bol“ izmjenjuje s ugodnim istezanjima, ljuljuškanjima i otpuštanjima tijelo ju percipira sasvim drugačije, ne grči se i dopušta nam da suptilno zakoračimo preko granice ugode jer nas na drugoj strani čeka iscjeljenje.

Scroll to Top